1 ads

Friday 1 April 2022

Masjid sultan-qaboos-Grand


 

Başkent Maskat'ın kalbine giden yolun yakınında, Bawshar Wilayat'ta (bölge) Sultan Qaboos Ulu Camii, ziyaretçilerini bir din, bilim ve medeniyet olarak İslam'ın ruhuyla etkileşime girmeye çeken parlak bir deniz feneri gibi duruyor. Bu cami, İslam dünyasında bilimsel ve entelektüel bir bilgi kaynağı olarak rolünü vurgulamaktadır.


Sultan Qaboos Ulu Camii için en iyi tasarımı seçmek için bir mimari yarışma düzenlendikten sonra inşaat altı yıl sürdü. Toplam 20.000 kişi kapasiteli cami, tahmini 416.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Kare planlı ana mescit, 6.500 ibadetçiyi ağırlayabiliyor ve yerden 50 metre yükselen merkezi bir kubbeye sahip. 
Koridorlar, cami binasını çevreleyen güvenli bir duvar gibi görünüyor ve caminin bulunduğu yerin sınırlarını belirleyen ve İslam'ın beş şartını simgeleyen beş minare ile buluşuyor. Kuzey ve güney koridorlarının uzunluğu 240 metredir. Bunlar, her biri belirli bir İslam kültüründen bir dekorasyon içeren salonlara bölünmüştür. Kuzey ve güney koridorları, ibadethaneler ile caminin diğer tesisleri arasındaki sınırı oluşturmaktadır. Koridorların üstünü A'Sharqiyah Bölgesi'ndeki (Doğu Bölgesi) Bilad Bani Bu Ali camiinin kubbelerine benzeyen kubbelerden oluşan bir saçak taçlandırmaktadır. Güney koridorun duvarları, caminin çeşitli tesislerine ev sahipliği yapan görünür bir ekran oluşturuyor; bilim, İslam kültürü ve insanlık konularında 20.000 referans cilt içeren bir kütüphane ile gençlerin dini ilim disiplinlerini öğrendikleri İslami İlimler Enstitüsü'ne ek olarak. , ve toplantı ve seminerlere ayrılmış üç yüz kişilik bir salon. Caminin ana salonunun iç duvarları tamamen beyaz ve koyu gri mermerlerle kaplanmıştır. Bunlar, yapraklı desenler ve geometrik tasarımlardan oluşan duvar resimleri ile dekore edilmiştir. Oda, iç kubbeyi taşıyan dört ana sütunlu açık bir plana sahiptir. Hem kuzey hem de güney duvarları boyunca uzanan bir koridor, süslü kemerleri ile cami salonuna açılır. Kubbe, kenarlar ve mermer sütunlardan oluşan bir yapı içinde küresel üçgenlerden yapılmış, sivri kemerlerle kesişmiş ve porselen panolarla süslenmiştir. Ahşap paneller, Umman tavanlarının mimari gelişimini yansıtan bir tarzda gerilir. Kapılarda, üzerinde Sülüs yazısıyla Kuran ayetleri bulunan İslami süslemeler bulunurken, diğer kapılar, ibadete ayrılmış alanın uyumunu ve birliğini vurgulamak için vitray panellere sahiptir. Salonlardaki sanat eseri seçimi, mimari dekorasyonun evrimini ve çoklu formlarını ve zengin desenlerini Endülüs'ten Çin'e yayan kültürü yansıtıyor. Kutsal ayetler dış kısımlardaki taşlara 2 santimetre derinliğinde yazılmıştır, bu yüzden cami ayakta kaldığı sürece kalırlar Allah'ın izniyle. Caminin mescit zemini, yaklaşık 27 ay süren, 4.200 metrekarelik bir alanı kaplayan ve 21 ton ağırlığındaki 1.700 milyon düğümden oluşan tek parça bir İran halısı ile kaplanmıştır. Bu halının dokumasında bitkisel veya doğal boyalardan farklı derecelerde 28 farklı renk kullanılmıştır. Gayrimüslimlerin Cuma hariç her gün 08:30-11:00 saatleri arasında camiyi ziyaret etmelerine izin verilir. Ziyaretçilerin mütevazı ve ibadet yerlerine yakışır şekilde  giyinmeleri rica olunur. Kadınların da saçlarını örtmeleri gerekmektedir.

Featured Post

funnies Dog Video download here

03001010954 pending hai fir call kar kay pochna hai 5288154